
I den här artikeln berättar vi hur du kan få en bättre ekonomi, och detta genom att bistå dig med 8 handfasta ekonomi-tips som alla kan följa.
8 ekonomi tips för en bättre ekonomi
- Skapa en budget: Och notera in- samt utgifter.
- Samla lån: För att få mindre kostnader för lån.
- Betala av på dina lån: Så att du blir skuldfri tidigare.
- Skaffa ett sparkonto eller ISK: Det medför ofta en hög avkastning.
- Se över dina inköpsvanor: Identifiera var dina pengar tar vägen.
- Undvik impulsköp med 10-minuters- och 30-dagarsregeln
- Använd 50-30-20-regeln för en balanserad budget
- Spara smart med 52-veckorsutmaningen
Nedan pratar vi mer om de ekonomitips som precis nämnts i större detalj.
1. Skapa en tydlig budget
Som Moneysmart.gov påpekar är det en bra idé att skapa en budget, vari du antecknar vilka inkomster och utgifter du har. I budgeten ska du även precisera hur mycket pengar du får lägga på specifika aktiviteter, exempelvis middagar ute på stan.
Om du håller dig till de mål du satt upp i din budget har du goda förutsättningar för att kunna få en bättre ekonomi. Notera även att det är viktigt att du i din budget avsätter en viss summa månatligen för sparande.
2. Samla dina lån
Om du har som avsikt att samla dina lån är ett så kallat samlingslån det bästa alternativet. Med ett samlingslån sammanfogar du dina dyra småkrediter till ett större lån med lägre ränta, med lägre kostnader för lån som följd.
3. Betala av på dina lån
Om du exempelvis tecknat dig för ett samlingslån måste du fortfarande betala ränta på ditt lån, så det är alltid fördelaktigt att betala tillbaka sina lån så fort man kan. Om du har lån med hög ränta är det exempelvis en god idé att du betalar av dem först, i stället för att spara långsiktigt i aktier eller fonder.
Att spara långsiktigt är nästan alltid en god idé, men när du har dyra skulder ska du ha som första prioritet att göra dig av med dessa.
4. Skaffa ett sparkonto eller ISK
Det är alltid fördelaktigt att ha en ekonomisk buffert på minst tre månadslöner, såvida någonting oförutsett inträffar. Du kan förvisso välja att placera dina sparade pengar i ett sparkonto, men då sparräntan ligger på mellan 0,5 och 1 procent täcker förtjänsten knappt inflationen.
Att spara i ett ISK-konto är en god idé såvida du har råd att förlora pengarna, och då aktiebörsen i genomsnitt ökar med cirka 9 % årligen är dina möjligheter att tjäna pengar goda. Vi avråder dig dock från att spara med hjälp av ett investeringssparkonto om du har dyra skulder som måste betalas tillbaka.
Som vi tidigare sagt, att göra sig kvitt dyra skulder ska alltid vara en topp-prioritet.
Läs mer: 5 kända italienska bilmärken
5. Se över dina inköpsvanor
Att sätta upp en budget är en sak, men att hålla sig till den är en annan. Kartlägg hur dina inköpsvanor ser ut genom att exempelvis ta del av ett kontoutdrag på internetbanken eller via en ekonomi-applikation likt Tink.
När du identifierat inköpsposter som inte är nödvändiga, exempelvis frekventa inköp av snacks på en bensinstation. Då ska du se till att korrigera ditt beteende. I detta fall kan du i stället köpa snacks på ett storköp eller förslagsvis korrigera dina kostvanor.
6. Undvik impulsköp med 10-minuters- och 30-dagarsregeln
Att förbättra sin ekonomi kräver ofta små, konsekventa förändringar i vardagen. En effektiv metod är att tillämpa 10-minuters- och 30-dagarsregeln för att undvika impulsköp. Ge dig själv tio minuters betänketid innan du köper mindre saker, som ett nytt klädesplagg, och 30 dagar för större inköp, exempelvis en ny TV. Denna strategi hjälper dig att reflektera över om köpet verkligen är nödvändigt och kan minska onödiga utgifter.
7. Använd 50-30-20-regeln för en balanserad budget
En annan praktisk metod är 50-30-20-regeln för budgetering. Fördela din månadsinkomst så här: 50% till grundläggande behov som hyra och räkningar, 30% till personliga önskemål såsom nöjen och restaurangbesök, och de återstående 20% till sparande. Denna struktur hjälper dig att hålla koll på dina utgifter och säkerställer att du regelbundet lägger undan pengar för framtiden.
8. Spara smart med 52-veckorsutmaningen
Slutligen kan du prova 52-veckorsutmaningen för att successivt öka ditt sparande. Under årets första vecka sparar du 1 krona, under den andra veckan 2 kronor, och så vidare, tills du under vecka 52 sparar 52 kronor. Följer du denna metod kommer du vid årets slut ha sparat totalt 1 378 kronor. Det är ett enkelt och motiverande sätt att bygga upp ett sparkapital över tid.